Τι είναι το Νetiquette;
Η ενασχόληση με το διαδίκτυο και η συμπεριφορά μας σ’ αυτό πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες.
Η ευγένεια και ο αλληλοσεβασμός βοηθούν στην αποδοτική αλληλεπίδραση των ανθρώπων εντός και εκτός διαδικτύου.
Το netiquette (στη διεθνή βιβλιογραφία), ή ο κώδικας δεοντολογικής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, είναι το σύνολο των κανόνων που ορίζουν την αποδεκτή συμπεριφορά μεταξύ δύο ή περισσότερων χρηστών του διαδικτύου κατά την ηλεκτρονική τους επικοινωνία.
Για να μπορούμε να περιηγηθούμε και να αξιοποιήσουμε με ασφάλεια τον υπέροχο κόσμο του διαδικτύου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και προσεκτικές!
Οι παρακάτω ιστοσελίδες θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες γι αυτό το σκοπό και τις προτείνουμε:
1.https://saferinternet4kids.gr
Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό το οποίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr, εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου Safe-Line (http://www.safeline.gr/), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.
4. Το χαμόγελο του παιδιού: https://www.hamogelo.gr/
Το Χαμόγελο του παιδιού είναι εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί στην Ελλάδα, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων τους.
2.ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ
Τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν πολύ χρήσιμο υλικό στους παρακάτω εκπαιδευτικούς ιστοχώρους, γι αυτό σας τους προτείνουμε:
1.Φωτόδεντρο: http://photodentro.edu.gr/
Το Φωτόδεντρο είναι ο Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αποτελεί την κεντρική e-υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας για την ενοποιημένη αναζήτηση και διάθεση ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου στα σχολεία. Είναι ανοιχτό σε όλους, μαθητές, δασκάλους, γονείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.
Στο Φωτόδεντρο μπορείτε να αναζητήσετε με ενιαίο τρόπο και από ένα κεντρικό σημείο, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για τη σχολική εκπαίδευση, που βρίσκεται είτε στα αποθετήρια «Φωτόδεντρο» του Υπουργείου Παιδείας είτε σε άλλα, «εξωτερικά» αποθετήρια ή εκπαιδευτικές πύλες. Παρέχει δηλαδή έναν κεντρικό «κατάλογο» με το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό του Υπουργείου Παιδείας για τη σχολική εκπαίδευση.
2. Διαδραστικά σχολικά βιβλία: http://ebooks.edu.gr/ebooks/
Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα σχολικά βιβλία με διαδραστικό περιεχόμενο κατανεμημένα ανάλογα με την τάξη και το διδακτικό αντικείμενο.
Μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας τα βιβλία από τα διδακτικά πακέτα.
3. Πλατφόρμα Αίσωπος: https://aesop.iep.edu.gr/
Η πλατφόρμα «Αίσωπος» αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και αποτελεί ένα πρωτοποριακό ολοκληρωμένο εργαλείο Ανάπτυξης, Σχεδίασης, Συγγραφής, Αξιολόγησης και Παρουσίασης Ψηφιακών Διαδραστικών Διδακτικών Σεναρίων σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, η Πλατφόρμα «Αίσωπος» υποστηρίζει την Σχεδίαση ή/και αξιοποίηση υπάρχοντος Ψηφιακού Υλικού με χρήση μεγάλου πλήθους διαδραστικών εργαλείων αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες Web.
4. Ψηφιακό αρχείο ERT: https://archive.ert.gr/
Η ΕΡΤ σας προσκαλεί να γνωρίσετε το πλουσιότερο οπτικοακουστικό αρχείο της Ελλάδας που αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Περιηγηθείτε στον διαδικτυακό τόπο, το περιεχόμενο του οποίου διαρκώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται με ντοκιμαντέρ, εκπομπές ενημερωτικές, ψυχαγωγικές, ρεπορτάζ, ειδήσεις, φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα από το ραδιοφωνικό μας αρχείο και έγγραφα όπως, παρτιτούρες.
Στόχος είναι εφαρμόζοντας όλες τις ποιοτικές και τεχνικές προδιαγραφές να διασώσουμε και συνάμα να διασφαλίσουμε την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στην οπτικοακουστική μας κληρονομιά. Η διάσωση και ανάδειξη του αρχείου αποτελεί ένα έργο ευθύνης, μια πολιτιστική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.