Search
Close this search box.

Γιατί να χρησιμοποιώ το ποδήλατο;

Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου

Χρήσιμο για εκπαιδευτικούς:

Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε συνδέσμους για πρόσβαση στα 

φύλλα εργασίας

H 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day).

Το ποδήλατο είναι ένα απλό, οικονομικό, υγιεινό, ευέλικτο στην πόλη και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς. Αποτελεί την καλύτερη λύση στο κυκλοφοριακό και τα προβλήματα ρύπανσης των σύγχρονων πόλεων. Ακόμη δεν απαιτεί άδεια οδήγησης και κυκλοφορίας και δε φορολογείται.

Παρόλα αυτά οι ποδηλάτες οφείλουν να γνωρίζουν και να συμμορφώνονται με τον Κ.Ο.Κ για να μετακινούνται με ασφάλεια. Η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από τους ποδηλάτες τιμωρείται με αυστηρά πρόστιμα.

Πολλές ευρωπαικές πόλεις έχουν προσανατολιστεί στη μεγαλύτερη αξιοποίηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς,άσκησης και διασκέδασης, και δημιουργούν ασφαλείς ποδηλατόδρομους για τους πολίτες τους.

Το 83% των ευρωπαίων πολιτών επιλέγουν να μετακινούνται με ποδήλατο.

Λόγοι που καθιστούν το ποδήλατο τόσο δημοφιλές:

 • Είναι οικονομικό. 
 • Είναι μικρό και ελαφρύ.
 • Βοηθάει στην καθημερινή άσκηση.
 • Προκαλεί μηδενική ρύπανση.
 • Είναι αθόρυβο.
 • Προσφέρει ανεξαρτησία στο χρήστη για τις μετακινήσεις του.
 • Παρκάρεται εύκολα, χωρίς κόστος, κοντά στον τελικό προορισμό.
 • Δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και άρα κάθε μετακίνηση που γίνεται με ποδήλατο, αντί για αυτοκίνητο, προστατεύει το κλίμα.
 • Καταλαμβάνει ελάχιστο ποσοστό επιφάνειας των πόλεων κατά τη μετακίνηση και στάθμευσή του.
 • Είναι εύκολο στη χρήση για κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σωματικής δύναμης.
 • Μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και με άλλες λύσεις (π.χ. τραμ, ηλεκτρικό, μετρό) και να μεταφέρεται με τα ΜΜΜ, σε περίπτωση μακρινών διαδρομών.

Το Sakidio αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της δημιουργίας ενεργών υπεύθυνων πολιτών που σέβονται το περιβάλλον και την υγεία τους, δημιούργησε το πακέτο-εκπαιδευτικό σενάριο, βίντεο και φύλλα εργασίας, με θέμα: “Γιατί να χρησιμοποιώ το ποδήλατο;”, αξιοποιώντας το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών με τους μεγαλύτερους ποδηλατόδρομους.

Στην προσπάθεια δημιουργίας υπεύθυνα σκεπτόμενων πολιτών, με στάσεις και ικανότητες του 21ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε υλικό από αυθεντικές καταστάσεις επικοινωνίας, συνδέοντας το βίωμα με το παράδειγμα, τον εγγραμματισμό της εικόνας με την κριτική σκέψη και την διαδικαδία επίλυσης προβλημάτων.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO

Το video «Γιατί να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο;» εντάσσεται στην κατηγορία  “ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΜΕΡΕΣ”.

Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως πχ. στη Γεωγραφία, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Μελέτη Περιβάλλοντος, Γλώσσα, Εικαστικά, Φυσική Αγωγή, Φυσική.

Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο είναι ενδεικτικές και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών. Καθώς κάθε τάξη έχει τις ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική, οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ανάλογα.

Ακόμη, οι διαβαθμισμένης δυσκολίας, δραστηριότητες, δίνουν τη δυνατότητα διαφορετικών,ανά ηλικιακή ομάδα, προσεγγίσεων.

Πιο συγκεκριμένα το video μπορεί ν’ αξιοποιηθεί:

 • Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού για την ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, της συνεργασίας, της κριτικής σκέψης, της αυτομέριμνας και της πολιτειότητας, μέσω της διερεύνησης και ενασχόλησης με πραγματικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα.
 • Ως αφιέρωμα στην Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου, 2 Ιουνίου
 • Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών Πχ. Γλώσσα, Γεωγραφία, Μελέτη Περιβάλλοντος, Εικαστικά, Φυσική Αγωγή και Φυσική.
 • Στις θεματικές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων:
  • Α.ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Υποθεματική: Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά . Λέξεις κλειδιά: Κλιματική αλλαγή, τεχνολογία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη, αειφορία, οικολογική συνείδηση
  • Β. ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ: Υποθεματική: Αυτομέριμνα-Οδική Ασφάλεια Λέξεις κλειδιά: υγιεινή ζωή, άσκηση, αυτομέριμνα, ασφάλεια στο δρόμο, οδική ασφάλεια.

Μπορείτε να κατεβάσετε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας για σχέδια εργασίας και για ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΕΔΩ

Κάνετε εγγραφή στο Youtube κανάλι μας και πατήστε το “καμπανάκι” για να ειδοποιείστε για τα νέα μας βίντεο.

Name : Kelly Paulino

Designation : Math Teacher

Experience : 7 years

Email : hello@yourdomain

Pellentesque elit eget gravida cum. Sagittis vitae et leo duis ut diam. Ultricies integer quis auctor elit sed vulputate. Ut morbi tincidunt augue interdum. Fusce ut placerat orci nulla pellentesque dignissim enim sit amet. Nulla facilisi nullam vehicula ipsum a arcu cursus vitae. Dictumst vestibulum rhoncus est.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elitrem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do