Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι μέλισσες;

Η μέλισσα! Ένα εκπληκτικό έντομο!

Στο βίντεο συναντάμε και γνωρίζουμε τη μέλισσα και τη σχέση της με τη βιοποικιλότητα και την αειφορία .

Χρήσιμο για εκπαιδευτικούς:

Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε συνδέσμους για πρόσβαση στα 

φύλλα εργασίας

H 20η Μαΐου, με απόφαση του ΟΗΕ, έχει κηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

Η μέρα αυτή έχει σκοπό για να υπενθυμίσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μελισσών στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους.

Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη.

Όταν ο  Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε : «Όταν η μέλισσα εξαφανιστεί από τη γη, ο άνθρωπος έχει μόνο τέσσερα χρόνια για να ζήσει», κάποιοι αμφισβήτησαν τα λόγια του.

Σήμερα από αρκετούς μελετητές αμφισβητείται  ακόμη ότι η φράση αυτή ανήκει στο διάσημο φυσικό και μαθηματικό.

Κανείς όμως δεν αμφισβητεί την σπουδαιότητα της μέλισσας για την επιβίωσή μας στη γη.

Γιατί εξαρτόμαστε όλοι από τις μέλισσες;

Για αιώνες, οι μέλισσες -από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτη- έχουν ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα φυτά και το περιβάλλον. Μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και περισσότερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας τόσο στη διατροφή, όσο και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Η επικονίαση είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων.

Η προστασία των μελισσών προστατεύει τη βιοποικιλότητα.

(Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.)

Επιπλέον, οι καλλιέργειες που εξαρτώνται από τη επικονίαση είναι πέντε φορές πιο πολύτιμες από αυτές που δεν χρειάζονται επικονίαση. Ο όγκος της γεωργικής παραγωγής που εξαρτάται από τους επικονιαστές έχει αυξηθεί κατά 300% τα τελευταία 50 χρόνια.

Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τη σημασία που έχουν οι επικονιαστές στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η ιστορία της μέλισσας

Η μέλισσα, που θεωρείται από τους πιο παλαιούς κατοίκους της Γης γιατί εξακολουθεί να υπάρχει το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια.

Οι αρχαίοι Έλληνες αναγνώρισαν την αξία της και της έδωσαν μυθικό χαρακτήρα.

Κατά την ελληνική μυθολογία η Μέλισσα ήταν νύμφη και με την  αδελφή της Αμάλθεια ήταν τροφοί του θεού Δία. Όταν εκείνος ήταν βρέφος τον τάιζαν με γάλα και μέλι στο όρος Ίδη της Κρήτης. Υπάρχει και η παράδοση ότι, όταν ο Κρόνος, ο πατέρας του Δία το ανακάλυψε, μεταμόρφωσε τη νύμφη Μέλισσα σε σκουλήκι. Μεγαλώνοντας ο Δίας  τη μετέτρεψε από ευγνωμοσύνη ξανά σε μέλισσα.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO

Το video «Γιατί είναι σημαντικές οι μέλισσες;» εντάσσεται στην κατηγορία “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ”. Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα έντομα, τη Βιοποικιλότητα, την Αειφορία και την Προστασία του Περιβάλλοντος .

Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο, με διαθεματικό χαρακτήρα και διαβαθισμένη, ανά τάξη, δυσκολία, είναι ενδεικτικές και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών. Καθώς κάθε τάξη έχει τις ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική, οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ανάλογα.

Βασικός σκοπός των δραστηριοτήτων είναι η επαφή των μαθητών/τριών με το θέμα της συνύπαρξης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον στον πλανήτη μας και την ανάδειξη των αλληλένδετων σχέσεων με αυτό.

Παράλληλα επιδιώκεται η διασύνδεση των μαθητών/τριών στην κοινότητα της τάξης.  Η παρέμβαση ελπίζουμε, εκτός των γνωστικών στόχων της, να  βοηθήσει τα παιδιά να ενισχύσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους ικανότητες, αναπτύσσοντας δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση,συνεργασία, κριτική σκέψη, επίλυσης προβλημάτων, υπεύθυνση στάση, οικουμενική θεώρηση, κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Το video μπορεί ν αξιοποιηθεί:

1.            Ως αυτόνομο υλικό για την παγκόσμια ημέρα μέλισσας, 20 Μαϊου και την παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας, 22 Μαϊου.

2.            Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού για την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αειφορίας.

3.            Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών Πχ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Γλώσσα, Μαθηματικά, Θεατρική Αγωγή

4.            Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων:

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:

Υποθεματική: Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά

Λέξεις κλειδιά: οικολογική συνείδηση, φιλοζωία, βιοποικιλότητα και αειφορία

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας ΕΔΩ

Κάνετε εγγραφή στο Youtube κανάλι μας και πατήστε το “καμπανάκι” για να ειδοποιείστε για τα νέα μας βίντεο.

Name : Kelly Paulino

Designation : Math Teacher

Experience : 7 years

Email : hello@yourdomain

Pellentesque elit eget gravida cum. Sagittis vitae et leo duis ut diam. Ultricies integer quis auctor elit sed vulputate. Ut morbi tincidunt augue interdum. Fusce ut placerat orci nulla pellentesque dignissim enim sit amet. Nulla facilisi nullam vehicula ipsum a arcu cursus vitae. Dictumst vestibulum rhoncus est.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elitrem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do