Search
Close this search box.

Ο κόσμος των δεινοσαύρων

Ένα ταξίδι στο παρελθόν, στον μαγευτικό κόσμο των δεινοσαύρων!

Χρήσιμο για εκπαιδευτικούς:

Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε συνδέσμους για πρόσβαση στα 

φύλλα εργασίας

Οι δεινόσαυροι αποτελούν έναν συναρπαστικό γρίφο της προϊστορίας, που αναπτύχθηκε και εξαφανίστηκε εκατομμύρια χρόνια πριν.

Με την εντυπωσιακή τους ποικιλία σε μεγέθη και σχήματα, από τον μικροσκοπικό Velociraptor μέχρι τον επιβλητικό Tyrannosaurus rex, οι δεινόσαυροι αποτελούν μια πηγή θαυμασμού και μυστηρίου για επιστήμονες και ερευνητές.

Η αφήγηση της ιστορίας τους ανοίγει παράθυρα σε έναν παλιό κόσμο, πλούσιο σε ανακαλύψεις και μας βοηθά να φανταστούμε πώς ήταν η Γη όταν αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα κυριαρχούσαν στη φύση.

Οι δεινόσαυροι συνδέονται με την ανθρώπινη περιέργεια, προσφέροντας ένα ταξίδι στο παρελθόν και μια ανεξερεύνητη ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τον κόσμο που βρισκόταν πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά τα φανταστικά πλάσματα αναζητούμε στοιχεία και απολιθώματα που θα συμπληρώσουν την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο των δεινοσαύρων και τη ζωή τους στη Γη.

Την μελέτη των δεινοσαύρων έχουν αναλάβει οι παλαιοντολόγοι, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη οργανισμών που έζησαν τα παλιά χρόνια και συνέλεξαν πολύτιμες πληροφορίες από τα απολιθώματα που βρέθηκαν σε όλες τις ηπείρους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν απολιθώματα, όπως οστά και αποτυπώματα, για να ανακαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, την αναπαραγωγή και το περιβάλλον διαβίωσης των δεινοσαύρων. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουμε πολλά για την εξέλιξη της ζωής στη Γη και πώς οι δεινόσαυροι συνέβαλαν σε αυτήν.

Η διδασκαλία των δεινοσαύρων στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μπορεί να επιτύχει πολλούς διδακτικούς στόχους. Παρακάτω είναι μερικοί από αυτούς:

 1. Ενθαρρύνει το Ενδιαφέρον για την Επιστήμη: Η μελέτη των δεινοσαύρων μπορεί να ενθαρρύνει το πάθος για την παλαιοντολογία και την εξερεύνηση της επιστήμης.
 2. Αναπτύσσει τη Δεξιότητα της Έρευνας: Οι μαθητές μπορούν να μάθουν πώς οι επιστήμονες μελετούν τα απολιθώματα και το παρελθόν μέσω της αρχαιολογίας.
 3. Προωθεί τη Διαπολιτισμική Κατανόηση: Οι δεινόσαυροι υπήρξαν πλάσματα παγκοσμίως, επομένως, η διδασκαλία αυτού του θέματος μπορεί να προωθήσει την κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών και των εποχών που υπήρξαν σε διάφορα μέρη του κόσμου.
 4. Αναπτύσσει τις Δεξιότητες της Κριτικής Σκέψης: Οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν τη δεξιότητα να εξετάζουν και να αξιολογούν επιστημονικές αποδείξεις και επιχειρήματα.
 5. Προωθεί την Ανάπτυξη της Γλωσσικής Δεξιότητας: Οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν τη γλωσσική τους επιδεξιότητα μέσω της ανάγνωσης, της συγγραφής και της παρουσίασης εργασιών σχετικά με τους δεινόσαυρους.
 6. Διδάσκει τη Σημασία της Διατήρησης: Μελετώντας εξαφανισμένα είδη, οι μαθητές μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία της διατήρησης των σημερινών ειδών και του φυσικού περιβάλλοντος.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO

Το video “Δεινόσαυροι. Τι γνωρίζουμε γι αυτούς;” εντάσσεται στην κατηγορία “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ”. Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα  τη Βιοποικιλότητα, την Αειφορία και την Προστασία του Περιβάλλοντος .

Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο, με διαθεματικό χαρακτήρα και διαβαθισμένη, ανά τάξη, δυσκολία, είναι ενδεικτικές και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών. Καθώς κάθε τάξη έχει τις ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική, οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ανάλογα.

Βασικός σκοπός των δραστηριοτήτων είναι η επαφή των μαθητών/τριών με το θέμα της βιοποικιλότητας και της εξελικτικής πορείας του πλανήτη μας.

Παράλληλα επιδιώκεται η διασύνδεση των μαθητών/τριών στην κοινότητα της τάξης.  Η παρέμβαση ελπίζουμε, εκτός των γνωστικών στόχων της, να  βοηθήσει τα παιδιά να ενισχύσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους ικανότητες, αναπτύσσοντας δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση,συνεργασία, κριτική σκέψη, επίλυσης προβλημάτων, υπεύθυνση στάση, οικουμενική θεώρηση.

Το video μπορεί ν αξιοποιηθεί:

1.            Ως αυτόνομο υλικό για τη γνωριμία με τους δεινόσαυρους.

2.            Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού για την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αειφορίας.

3.            Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών Πχ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Γλώσσα, Μαθηματικά, Εικαστικά

4.            Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων:

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:

Υποθεματική: Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά

Λέξεις κλειδιάοικολογική συνείδηση, φιλοζωία, βιοποικιλότητα και αειφορία.

Οι δραστηριότητες που ακολουθούν στα φύλλα εργασίας έχουν στόχο τα παιδιά:

 • Να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των δεινοσαύρων (φυτοφάγους και σαρκοφάγους), να επισημάνουν τα ανατομικά τους χαρακτηριστικά και την προσαρμογή τους στο περιβάλλον.
 • Να γνωρίσουν την επιστήμη της παλαιοντολογίας και την προσφορά της στην γνώση της ελέξιξης του πλανήτη μας.
 • Να αντιληφθούν την έννοια του απολιθώματος και πώς αυτό δημιουργείται.
 • Να αναπτύξουν δεξιότητες διερεύνησης, ανάλυσης και αξιοποίησης διάφορων πηγών.
 • Να εκφράσουν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους και τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας ΕΔΩ

Κάνετε εγγραφή στο Youtube κανάλι μας και πατήστε το “καμπανάκι” για να ειδοποιείστε για τα νέα μας βίντεο.

Name : Kelly Paulino

Designation : Math Teacher

Experience : 7 years

Email : hello@yourdomain

Pellentesque elit eget gravida cum. Sagittis vitae et leo duis ut diam. Ultricies integer quis auctor elit sed vulputate. Ut morbi tincidunt augue interdum. Fusce ut placerat orci nulla pellentesque dignissim enim sit amet. Nulla facilisi nullam vehicula ipsum a arcu cursus vitae. Dictumst vestibulum rhoncus est.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elitrem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do