Search
Close this search box.

Κλιματική αλλαγή

Κλιματική αλλαγή-Πώς θα είναι η ζωή σε μερικά χρόνια;

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη μας!Τι είναι όμως η κλιματική αλλαγή; Πότε εμφανίστηκε πρώτη φορά, τι την προκαλεί, τι συνέπειες έχει και τι πρέπει να κάνουμε για να την αποτρέψουμε;

Χρήσιμο για εκπαιδευτικούς:

Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε συνδέσμους για πρόσβαση στα 

φύλλα εργασίας

Φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή

Οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες, οι τυφώνες, οι πυρκαγιές και οι σεισμοί, αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης οδηγεί σε εκτεταμένες ξηρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ενθαρρύνουν επίσης τη δημιουργία ισχυρών τυφώνων και των συνεπαγόμενων πλημμυρών. Οι αλλαγές στην κλιματική ισορροπία μπορούν επίσης να προκαλέσουν σεισμούς και από την άλλη πλευρά του πλανήτη.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αποψίλωση των δασών και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επιδεινώνουν αυτά τα προβλήματα, αυξάνοντας τη συχνότητα και την ένταση των φυσικών καταστροφών.

Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή απαιτεί παγκόσμια συνεργασία για τη μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος, προκειμένου να προστατεύσουμε τον πλανήτη και τις ζωές των ανθρώπων.

Μπορείς να φανταστείς ένα μέλλον στο οποίο τα παιδιά δεν θα ξέρουν τι είναι οι εποχές και δεν θα μπορούν να τρώνε τ’ αγαπημένα τους φρούτα; Μπορείς να φανταστείς τις πολικές  αρκούδες, τα δελφίνια και τα πουλιά να στέκονται μόνο ως αναμνήσεις στα ράφια των μουσείων; Όλα όσα θεωρούμε δεδομένα και αποτελούν κομμάτι μιας αλυσίδας που εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον μας, απειλούνται.

Η κλιματική αλλαγή μας απειλεί!

Τι είναι όμως η κλιματική αλλαγή; Πότε εμφανίστηκε πρώτη φορά, τι την προκαλεί, τι συνέπειες έχει και τι πρέπει να κάνουμε για να την αποτρέψουμε;

Μαζί θα προσπαθήσουμε ν΄αναζητήσουμε τις απαντήσεις στα σημαντικά αυτά ερωτήματα.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO

Το video «Κλιματική αλλαγή-Πώς θα είναι η ζωή σε μερικά χρόνια;» εντάσσεται στην κατηγορία “Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ”.

Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως πχ. στη Γεωγραφία Ε ‘ Δημοτικού-Καιρός, κλίμα και ανθρώπινες δραστηριότητες-Κλιματικές αλλαγές

Ακόμη μπορεί να αξιοποιηθεί, ως αφορμή για παρέμβαση, για την Διεθνή Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών-13 Οκτωβρίου

 Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο είναι ενδεικτικές και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών. Καθώς κάθε τάξη έχει τις ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική, οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ανάλογα.

Πιο συγκεκριμένα το video μπορεί ν’ αξιοποιηθεί:

  1. Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού για την ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, της συνεργασίας, της επικοινωνίας, της κριτικής σκέψης, μέσω της διερεύνησης και ενασχόλησης με πραγματικό παγκόσμιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα.
  2. Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών Πχ. Γλώσσα, Γεωγραφία, Μελέτη Περιβάλλοντος,Πληροφορική, Εικαστικά
  3. Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υποθεματική: Κλιματική αλλαγή – Φυσικές Καταστροφές, Πολιτική προστασία

Λέξεις κλειδιά: κλίμα, κλιματική αλλαγή, οικολογική συνείδηση, ανακύκλωση, βιώσιμη ανάπτυξη, φυσικές καταστροφές: πρόληψη & προστασία, παγκόσμια κληρονομιά.

Οι Δραστηριότητες που ακολουθούν στα φύλλα εργασίας έχουν στόχο τα παιδιά:

-Να μάθουν τι είναι η κλιματική αλλαγή, η κλιματική μεταβλητότητα,  να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές.

-Ν΄ αναζητήσουν τις αιτίες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μέσα από ευχάριστες, παιγνιώδους μορφής δραστηριότητες.

-Να σκεφτούν κριτικά πάνω στα δεδομένα, ν ανασκευάσουν πιθανές λανθασμένες απόψεις και να προτείνουν λύσεις.

-Να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και ν’ αναλάβουν δράση, αλλάζοντας την καθημερινή τους πρακτική.

-Να αναγνωρίσουν τις φυσικές καταστροφές και τη σύνδεσή τους με την κλιματική αλλαγή.

-Να μάθουν για τον τρόπο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των πλημμυρών.

-Να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τις φυσικές καταστροφές

Τα φύλλα εργασίας για τα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ και τα projects ΕΔΩ

Κάνετε εγγραφή στο Youtube κανάλι μας και πατήστε το “καμπανάκι” για να ειδοποιείστε για τα νέα μας βίντεο.

Name : Kelly Paulino

Designation : Math Teacher

Experience : 7 years

Email : hello@yourdomain

Pellentesque elit eget gravida cum. Sagittis vitae et leo duis ut diam. Ultricies integer quis auctor elit sed vulputate. Ut morbi tincidunt augue interdum. Fusce ut placerat orci nulla pellentesque dignissim enim sit amet. Nulla facilisi nullam vehicula ipsum a arcu cursus vitae. Dictumst vestibulum rhoncus est.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elitrem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do