Ο πλανήτης μας η Γη έχει 6 ηπείρους, κάθε μία με την δική της μοναδική γεωγραφία, κλίμα, φυσική και πολιτιστική ποικιλία. Οι έξι ηπείροι είναι η Αφρική, η Ασία, η Ευρώπη, η Βόρεια και Νότια Αμερική, η Ανταρκτική και η Ωκεανία.
Κάθε ηπείρος έχει τη δική της μοναδική ομορφιά και πλούτο που αξίζει να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε.
Γιατί να μαθαίνουν τα παιδιά τις ηπείρους;
H διδασκαλία των ηπείρων στα παιδιά είναι σημαντική για πολλούς λόγους:
- Κατανόηση της παγκόσμιας γεωγραφίας: Μαθαίνοντας για τις ηπείρους, τα παιδιά αποκτούν μια βασική κατανόηση της παγκόσμιας γεωγραφίας και της τοποθέτησης των χωρών στον πλανήτη.
- Πολιτισμική πολυμορφία: Οι ηπείροι φιλοξενούν μια πληθώρα διαφορετικών πολιτισμών, γλωσσών, θρησκειών και παραδόσεων. Η επαφή με την πολυμορφία ενισχύει την ανοχή, τον σεβασμό και την κατανόηση της διαφορετικότητας.
- Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση: Μαθαίνοντας για τη φυσική κατανομή και την ποικιλία των οικοσυστημάτων σε κάθε ηπείρο, τα παιδιά αναπτύσσουν ευαισθησία για τη σημασία της διατήρησης του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
- Ιστορική σημασία: Οι ηπείροι έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανθρώπινης ιστορίας και στη διαμόρφωση των πολιτισμών. Η κατανόηση της ιστορικής εξέλιξης βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τον σύγχρονο κόσμο και τις σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών.
Οι διδακτικοί στόχοι της πρότασης:
Επιδιώκουμε οι μαθητές και μαθήτριες:
- Κατανόηση της Γεωγραφίας: Να κατανοήσουν τη γεωγραφική τοποθέτηση και τη γεωγραφική διαφοροποίηση κάθε ηπείρου.
- Αναγνώριση Σημαντικών Χαρακτηριστικών: Να αναρωτηθούν και να αναγνωρίσουν τα σημαντικά γεωγραφικά, πολιτιστικά και φυσικά χαρακτηριστικά κάθε ηπείρου.
- Κατανόηση της Πολυπολιτισμικότητας: Να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την ποικιλομορφία των πολιτισμών, γλωσσών, θρησκειών και παραδόσεων.
- Σύνδεση με την Ιστορία: Να συνδέσουν τη γεωγραφία της κάθε ηπείρου με την ιστορία των πολιτισμών που έχουν εκδηλωθεί εκεί.
- Ευαισθητοποίηση για το Περιβάλλον: Να κατανοήσουν τη σημασία της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
- Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Έρευνας και Επικοινωνίας: Να αναπτύξουν δεξιότητες στην αναζήτηση πληροφοριών με σκοπό την επικαιροποίηση των γνώσεων τους για τις ηπείρους της Γης.
Ημέρα της Γης: 22 Απριλίου
Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.
Πηγή : SanSimera.gr
Η πρότασή μας
Για το αφιέρωμα στην Ημέρα της Γης προτείνουμε τα παρακάτω video. (πατήστε στους τίτλους)
Τα ψηλότερα βουνά του κόσμου-7 Summits
Ποιοι είναι οι ωκεανοί και ποιες οι διαφορές ωκεανού και θάλασσας;
Οι 7 μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου
Οι 7 μεγαλύτεροι ποταμοί του κόσμου
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO
Το video « Οι 6 ήπειροι της γης» εντάσσεται στην κατηγορία “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ”.
Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως πχ. στη Γεωγραφία Ε΄ και Στ’ Δημοτικού, Γλώσσα,Μαθηματικά, Εικαστικά
Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο είναι ενδεικτικές και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών. Καθώς κάθε τάξη έχει τις ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική, οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ανάλογα.
Πιο συγκεκριμένα το video μπορεί ν’ αξιοποιηθεί:
1. Ως αυτόνομο υλικό για την παγκόσμια ημέρα της Γης, 22 Απριλίου
2. Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού με θέμα τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα, αλλά και την πολυπολιτισμικότητα και την πολυμορφία στον πλανήτη μας.
3.Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών Πχ. Γλώσσα, Γεωγραφία,Πληροφορική, Ιστορία, Μαθηματικά και Εικαστικά
4, Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υποθεματική: Οικολογία – Παγκόσμια Φυσική κληρονομιά
Λέξεις κλειδιά: τεχνολογία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη, παγκόσμια κληρονομιά
Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας ΕΔΩ