Οι λίμνες αποτελούν ένα αυτόνομο οικοσύστημα που φιλοξενεί πολλές μορφές ζωής και επηρεάζει ουσιαστικά την περιοχή που βρίσκεται.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, 22 Μαΐου, προσεγγίζουμε τις λίμνες και ερευνούμε τις συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξής τους, με σεβασμό στις μορφές ζωής που φιλοξενεί.
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.
Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.
Παράλληλα, H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.
Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.
Οι 7 μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου αποτέλεσαν και αποτελούν μοχλό κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης των χωρών που βρίσκονται.
Γνωρίζοντας τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ των αλληλεπιδράσεών τους με το ανθρωπογενές περιβάλλον, εστιάζουμε στην ευαισθητοποίηση και στην ανάγκη ανάπτυξης δράσεων για την προστασία των βιοτόπων μέσω της δημιουργίας οικολογικής συνείδησης.
Το βίντεο προσεγγίζει, με αυθεντικότητα ως προς την πιστότητα των εικόνων του, το πλήρες πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων, φυσικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών των 7 λιμνών με τις κοινωνίες που συνυπάρχει.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO
Το video « Οι 7 μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου» εντάσσεται στην κατηγορία “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ”.
Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως πχ. στη Γεωγραφία Ε΄ και Στ’ Δημοτικού-Μελέτη Περιβάλλοντος Γ΄, Δ΄ Δημοτικού, Γλώσσα
Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο είναι ενδεικτικές και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών. Καθώς κάθε τάξη έχει τις ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική, οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ανάλογα.
Πιο συγκεκριμένα το video μπορεί ν’ αξιοποιηθεί:
1. Ως αυτόνομο υλικό για την παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας, 22 Μαΐου και την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου
2. Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού με θέμα τα οικοσυστήματα, την βιοποικιλότητα, τους υγροτόπους.
3.Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών Πχ. Γλώσσα, Γεωγραφία, Μελέτη Περιβάλλοντος,Πληροφορική
4, Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υποθεματική: Οικολογία – Παγκόσμια Φυσική κληρονομιά
Λέξεις κλειδιά: τεχνολογία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη, παγκόσμια κληρονομιά
Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας ΕΔΩ