Ελάτε μαζί μας σε ένα μακρινό, συναρπαστικό ταξίδι. Πάμε να συναντήσουμε τον ήλιο, τους πλανήτες με τους δορυφόρους τους και να γνωρίσουμε τα μυστικά τους.
Το ταξίδι στο διάστημα, πιο σωστά στο ηλιακό μας σύστημα, ήταν και είναι πάντα επιθυμία των ανθρώπων που κοιτώντας από τη γη τον ουράνιο θόλο, θαυμάζοντας τον έναστρο ουρανό, κάνουν σχέδια να το κατακτήσουν.
Γι αυτό κι εμείς σ’ αυτό το βίντεο ξεκινάμε ένα ταξίδι πολύ μακρινό. Πάμε να συναντήσουμε τον ήλιο, τους πλανήτες με τους δορυφόρους τους, να μάθουμε πώς πήραν το όνομά τους και να τους γνωρίσουμε.
Η διδασκαλία του διαστήματος και των πλανητών στο σχολείο έχει πολλαπλά οφέλη και αξίζει να εξεταστεί από διάφορες προσεγγίσεις.
- Ενδυνάμωση του ενδιαφέροντος για την επιστήμη: Η εκμάθηση του διαστήματος και των πλανητών μπορεί να ενθαρρύνει την περιέργεια των παιδιών για τον κόσμο γύρω τους και να τους ενεργοποιήσει να αναζητήσουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τη φύση και το σύμπαν.
- Προώθηση της επιστημονικής γνώσης: Η κατανόηση του διαστημικού περιβάλλοντος και των πλανητών συμβάλλει στην εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα φυσικής, αστρονομίας και γενικότερα επιστήμης.
- Προώθηση της κριτικής σκέψης: Η μελέτη του διαστήματος απαιτεί ανάλυση, συνειδητοποίηση και σύγκριση διαφόρων πληροφοριών, πράγμα που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες της κριτικής σκέψης.
- Ενίσχυση της δημιουργικότητας: Το θέμα του διαστήματος και των πλανητών προσφέρει πολλές ευκαιρίες για δημιουργική έκφραση μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων και εργασιών.
- Ενίσχυση της αντίληψης της διαφορετικότητας και της ανοχής: Η μελέτη του διαστημικού περιβάλλοντος και των διαφορετικών πλανητών μπορεί να διευρύνει τον ορίζοντα των παιδιών και να τους βοηθήσει να εκτιμήσουν την ποικιλομορφία του κόσμου.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO
Το video «Πόσους πλανήτες έχει το ηλιακό μας σύστημα;» εντάσσεται στην κατηγορία “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ”.
Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως πχ. στη Γλώσσα, Μαθηματικά, Γεωγραφία Στ’ Δημοτικού-Κεφάλαιο 6, Το ηλιακό μας σύστημα
Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο είναι ενδεικτικές και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών. Καθώς κάθε τάξη έχει τις ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική, οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ανάλογα.
Πιο συγκεκριμένα το video μπορεί ν’ αξιοποιηθεί:
- Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού
- Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών Πχ. Γλώσσα, Γεωγραφία, Ιστορία-Μυθολογία, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος,Πληροφορική, Εικαστικά
- Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υποθεματική: Οικολογία – Παγκόσμια Φυσική κληρονομιά
Λέξεις κλειδιά: τεχνολογία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη, παγκόσμια κληρονομιά
Βασικοί στόχοι των φύλλων εργασίας
Στόχοι:
Επιδιώκουμε οι μαθητές και μαθήτριες:
• Να μάθουν τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, να ξεχωρίσουν τα αυτόφωτα από τα ετερόφωτα σώματα, τους πλανήτες από τους αστέρες και τους δορυφόρους.
•Να συνδέσουν την πληροφορία με γνώσεις από άλλα μαθήματα, Γεωγραφία, Φυσική, Μαθηματικά, Γλώσσα, Εικαστικά, μέσα από ευχάριστες, παιγνιώδους μορφής δραστηριότητες.
• Να σκεφτούν κριτικά πάνω στα δεδομένα, ν’ ανασκευάσουν πιθανές λανθασμένες απόψεις.
• Να αναπτύξουν τις δεξιότητες παρατήρησης και εξαγωγής συμπερασμάτων.
Μπορείτε να κατεβάσετε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας ΕΔΩ