Search
Close this search box.

Χρήσιμο για εκπαιδευτικούς:

Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε συνδέσμους για πρόσβαση στα 

φύλλα εργασίας

Η σοκολάτα, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά στον κόσμο. Η εκλεκτή γεύση της σε συνδυασμό με την κρεμώδη υφή της έχει κατακτήσει τις καρδιές μας. Από πολύ παλιά, από τους Ολμέκους 1.500 π. Χ, τους Μάγια και τους Αζτέκους, που θεωρούσαν τη σοκολάτα ιερό και θεραπευτικό ρόφημα και αντάλλασαν τους κόκκους του κακάο με χρυσό, μέχρι τις μέρες μας, η σοκολάτα, για 3.000 -4.000 χρόνια,αποτελεί σημαντικό στοιχείο της καθημερινής μας ζωής, επηρεάζοντας την υγεία και τη διάθεσή μας.

Το αφιέρωμά μας στη σοκολάτα επιχειρεί να ανιχνεύσει την αφετηρία και τη διαδρομή της, την εξέλιξή της και τις παραμέτρους της κοινωνικής μας ζωής που επηρεάζει.

Η διδασκαλία της σοκολάτας μπορεί να προσφέρει μια εκπαιδευτική εμπειρία που συνδυάζει την κατανόηση της ιστορίας, της διατροφής, των δεξιοτήτων συνεργασίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, και την προστασία των παιδιών από την δουλεία και την παιδική εργασία.

  1. Κατανόηση της ιστορίας και της παραγωγής της σοκολάτας: Οι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να μάθουν για την ιστορία της σοκολάτας, από τις αρχαίες κουλτούρες μέχρι τη σύγχρονη παραγωγή, και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής από το κακάο μέχρι το τελικό προϊόν.
  2. Ανάπτυξη ενδιαφέροντος για την υγιεινή διατροφή: Μέσω της μελέτης των συστατικών της σοκολάτας και των επιπτώσεών της στην υγεία, οι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον τους για την υγιεινή διατροφή και να αναγνωρίσουν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής.
  3. Ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας και δημιουργικότητας: Μέσω δραστηριοτήτων όπως η παραγωγή σοκολάτας στην τάξη, οι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας, ομαδικής εργασίας και δημιουργικότητας.
  4. Κατανόηση της σημασίας της βιώσιμης παραγωγής και του περιβάλλοντος: Μέσω της μελέτης της παραγωγής σοκολάτας και της επίδρασής της στο περιβάλλον, οι μαθητές μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία της βιώσιμης παραγωγής και των πρακτικών που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος.
  5. Ευαισθητοποίηση για την παιδική εργασία. Με αφορμή την παιδική εργασία στις φυτείες κακάο, οι μαθητές προβληματίζονται για το καθεστώς της παιδικής εργασίας και τις κοινωνικές του επιπτώσεις.

Το video «Σοκολάτα» εντάσσεται στην κατηγορία “ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ”.

Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τη διατροφή, τη βιοποικιλότητα, την ιστορική εξέλιξη, τις εμπορικές ανταλλαγές, την οικονομία και ηθική αλλά και τα δικαιώματα των παιδιών.

Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο, με διαθεματικό χαρακτήρα και διαβαθισμένη, ανά τάξη, δυσκολία, είναι ενδεικτικές και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών. Καθώς κάθε τάξη έχει τις ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική, οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ανάλογα.

Βασικός σκοπός των δραστηριοτήτων είναι η επαφή των μαθητών/τριών με το θέμα της συνύπαρξης του ανθρώπου με το φυσικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στον πλανήτη μας και την ανάδειξη των αλληλένδετων σχέσεων που το διέπουν. Ακόμη την ιστορική εξέλιξη και τις ευθύνες του ανθρώπου σε αυτή.

Παράλληλα επιδιώκεται η διασύνδεση των μαθητών/τριών στην κοινότητα της τάξης.  Η παρέμβαση ελπίζουμε, εκτός των γνωστικών στόχων της, να  βοηθήσει τα παιδιά να ενισχύσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους ικανότητες, αναπτύσσοντας δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση,συνεργασία, κριτική σκέψη, επίλυσης προβλημάτων, υπεύθυνση στάση, οικουμενική θεώρηση, κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Το video μπορεί ν αξιοποιηθεί:

1.            Ως αυτόνομο υλικό για την Παγκόσμια ημέρα σοκολάτας, 7 Ιουνίου,την Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής Εργασίας, 12 Ιουνίου, και την Παγκόσμια ημέρα διατροφής, 16 Οκτωβρίου.

2.            Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού για την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αειφορίας, αλλά και για τα δικαιώματα του παιδιού.

3.            Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών Πχ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Γεωγραφία, Γλώσσα, Μαθηματικά, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή

4.            Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων:

  1. ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ

ΥΓΕΙΑ: Διατροφή

Λέξεις κλειδιά: υγιεινή ζωή και διατροφή, πρόληψη και προστασία από εξαρτήσεις

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ –ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ & ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  1. Επιχειρηματικότητα- Αγωγή Σταδιοδρομίας- Γνωριμία με επαγγέλματα

Λέξεις κλειδιά: Οικονομία και Ηθική : “Για κάποιους είναι πικρή η σοκολάτα”,Επιχειρηματικότητα, Αγωγή Σταδιοδρομίας,Γνωριμία με Επαγγέλματα, Ενσυναίσθηση, Γνώση και κριτική κατανόηση του κόσμου

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας ΕΔΩ

Κάνετε εγγραφή στο Youtube κανάλι μας και πατήστε το “καμπανάκι” για να ειδοποιείστε για τα νέα μας βίντεο.

Name : Kelly Paulino

Designation : Math Teacher

Experience : 7 years

Email : hello@yourdomain

Pellentesque elit eget gravida cum. Sagittis vitae et leo duis ut diam. Ultricies integer quis auctor elit sed vulputate. Ut morbi tincidunt augue interdum. Fusce ut placerat orci nulla pellentesque dignissim enim sit amet. Nulla facilisi nullam vehicula ipsum a arcu cursus vitae. Dictumst vestibulum rhoncus est.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elitrem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do