Search
Close this search box.

Τα ψηλότερα βουνά του κόσμου-7 Summits

Τα ψηλότερα βουνά του κόσμου με τις κορυφές τους μας προσκαλούν να τ΄ ανακαλύψουμε.

Χρήσιμο για εκπαιδευτικούς:

Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε συνδέσμους για πρόσβαση στα 

φύλλα εργασίας

Tα βουνά, μεγαλοπρεπή και επιβλητικά, ξεπροβάλλουν στον ουρανό και αγγίζουν τα σύννεφα προσφέροντας μια άγρια ομορφιά και αναδεικνύοντας το μεγαλείο της φύσης. Οι τεράστιες οροσειρές και οι κορυφές τους, περιμένουν τον άνθρωπο να τις ανακαλύψει.

Η ανάβαση σε κορυφές είναι μια δραστηριότητα που προσφέρει πολλά κίνητρα και ικανοποίηση στον άνθρωπο. Οι λόγοι που οι άνθρωποι επιλέγουν να ανεβαίνουν σε κορυφές μπορούν να είναι ποικίλοι:

  1. Πρόκληση και Κατορθωματική Ικανοποίηση: Η ανάβαση σε ψηλές κορυφές απαιτεί φυσική δύναμη, αντοχή και θέληση. Οι άνθρωποι αναζητούν προκλήσεις που να δοκιμάζουν τα όρια τους και να αισθάνονται ικανοποίηση όταν ξεπερνούν δυσκολίες.
  2. Φυσική Δραστηριότητα: Η ανάβαση σε κορυφές αποτελεί μια εξαιρετική φυσική άσκηση. Οι αναρριχητικές κινήσεις, το περπάτημα και η αντίσταση της οροσειράς προσφέρουν ενδυνάμωση, ενώ η υψηλότερη υψόμετρο μπορεί να απαιτεί από τον οργανισμό να προσαρμοστεί σε συνθήκες χαμηλότερης περιεκτικότητας σε οξυγόνο.
  3. Επαφή με τη Φύση: Η ανάβαση σε κορυφές προσφέρει την ευκαιρία να είσαι κοντά στη φύση. Οι κορυφές των βουνών παρέχουν μοναδική θέα, ευκαιρίες για παρατήρηση της άγριας ζωής και επαφή με διάφορα φυσικά φαινόμενα.
  4. Ψυχολογικά οφέλη: Η ανάβαση σε ψηλές κορυφές μπορεί να έχει ψυχολογικά οφέλη. Οι άνθρωποι αναφέρουν αυξημένη αυτοεκτίμηση, αίσθηση ευτυχίας και μείωση του στρες μετά από τέτοιες δραστηριότητες.
  5. Εξερεύνηση και Περιπέτεια: Η ανάβαση σε κορυφές προσφέρει τη δυνατότητα εξερεύνησης νέων τόπων και της ανακάλυψης αδιερεύνητων περιοχών, προσθέτοντας ένα στοιχείο περιπέτειας.

Συνολικά, η ανάβαση σε κορυφές συνδυάζει φυσική δραστηριότητα, πρόκληση, ευκαιρίες για επαφή με τη φύση και ψυχολογικά οφέλη, καθιστώντας την μια ελκυστική δραστηριότητα για πολλούς ανθρώπους.

  1. Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση: Τα βουνά αποτελούν σημαντικό μέρος του φυσικού περιβάλλοντος. Η γνώση για τα βουνά μπορεί να ενισχύσει την περιβαλλοντική ευαισθησία των μαθητών, καθώς και τη συνειδητοποίηση της σημασίας της διατήρησης και προστασίας τους.
  2. Γεωγραφική Εκπαίδευση: Η μάθηση για τα βουνά συνδέεται με τη γεωγραφία και την κατανόηση του φυσικού τοπίου. Οι μαθητές θα μπορούν να κατανοήσουν τις γεωλογικές διαδικασίες που οδηγούν στο σχηματισμό των βουνών.
  3. Κοινωνικοοικονομική Σημασία: Πολλά βουνά παίζουν σημαντικό ρόλο στις κοινότητες, παρέχοντας πόρους όπως νερό, ξυλεία, ορυκτά και ενέργεια. Η κατανόηση αυτών των πτυχών μπορεί να συμβάλει στην εκπαίδευση των μαθητών για τις κοινωνικοοικονομικές πτυχές των περιοχών τους.
  4. Πολιτισμική Κληρονομιά: Σε πολλές κοινότητες, τα βουνά έχουν σημαντική πολιτιστική κληρονομιά. Η μάθηση για τα βουνά μπορεί να συνδέσει τους μαθητές με την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις των τοπικών κοινοτήτων.
  5. Συνδυασμός Διαφορετικών Επιστημών: Η μελέτη των βουνών ενδέχεται να ενθαρρύνει τον συνδυασμό διαφορετικών επιστημών, όπως η γεωγραφία, η γεωλογία, η οικολογία και η κλιματολογία.

Η μελέτη των βουνών και του οικοσυστήματός τους προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία, που συνδυάζει την εκπαίδευση γύρω από το φυσικό περιβάλλον, τη γεωγραφία, την οικολογία και την κοινωνιολογία..

Η Παγκόσμια Ημέρα των Βουνών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Δεκεμβρίου.

Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία των βουνών και των ορεινών περιοχών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Βουνών ξεκίνησε το 2003, όταν η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ορεινά Συστήματα (UNEP – United Nations Environment Programme) πρότεινε τη δημιουργία μιας ετήσιας εκδήλωσης για να επισημάνει τη σημασία των ορεινών περιοχών στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Η ημέρα αυτή παρέχει την ευκαιρία να εστιαστεί η προσοχή σε διάφορα θέματα που αφορούν τα βουνά, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, και οικονομικών πτυχών. Επιδιώκει επίσης να υπογραμμίσει τη σημασία της διατήρησης και της βιώσιμης ανάπτυξης σε ορεινές περιοχές, καθώς και την ανάγκη προστασίας της ποικιλομορφίας της φύσης που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές.

Το βίντεο αφιέρωμα στα βουνά και στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου προσεγγίζει, με αυθεντικότητα ως προς την πιστότητα των εικόνων του, το πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων, φυσικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών, των βουνών.

Το video « Τα μεγαλύτερα βουνά του κόσμου» εντάσσεται στην κατηγορία “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ”.

Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως πχ. στη Γεωγραφία Ε΄ και Στ’ Δημοτικού-Μελέτη Περιβάλλοντος Γ΄, Δ΄ Δημοτικού, Γλώσσα, Μαθηματικά, Εικαστικά

Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο είναι ενδεικτικές και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών. Καθώς κάθε τάξη έχει τις ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική, οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ανάλογα.

1.  Ως αυτόνομο υλικό για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, 22 Μαϊου και την Παγκόσμια Ημέρα Βουνών, 11 Δεκεμβρίου

2. Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού με θέμα τα χερσαία οικοσυστήματα, την βιοποικιλότητα, και τους γεωλογικούς σχηματισμούς .

3. Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών Πχ. Γλώσσα, Μαθηματικά,Γεωγραφία, Μελέτη Περιβάλλοντος,Πληροφορική, Εικαστικά

4,  Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υποθεματική: Οικολογία – Παγκόσμια Φυσική κληρονομιά

Λέξεις κλειδιά: τεχνολογία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη, παγκόσμια κληρονομιά

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας ΕΔΩ

Κάνετε εγγραφή στο Youtube κανάλι μας και πατήστε το “καμπανάκι” για να ειδοποιείστε για τα νέα μας βίντεο.

Name : Kelly Paulino

Designation : Math Teacher

Experience : 7 years

Email : hello@yourdomain

Pellentesque elit eget gravida cum. Sagittis vitae et leo duis ut diam. Ultricies integer quis auctor elit sed vulputate. Ut morbi tincidunt augue interdum. Fusce ut placerat orci nulla pellentesque dignissim enim sit amet. Nulla facilisi nullam vehicula ipsum a arcu cursus vitae. Dictumst vestibulum rhoncus est.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elitrem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do