Search
Close this search box.

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Χρήσιμο για εκπαιδευτικούς:

Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε συνδέσμους για πρόσβαση στα 

φύλλα εργασίας

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων αποτελεί ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία του 20ού αιώνα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Ναζί, υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίτλερ, σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξόντωσης, στο οποίο εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι, καθώς και άλλες ομάδες κοινωνικών και εθνοτικών ομάδων, έπεσαν θύματα.

Το Ολοκαύτωμα περιλάμβανε τη μαζική εξόντωση μέσω απομάκρυνσης, συγκέντρωσης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και απόπνιξης, καθώς και τη χρήση αερίων, κυρίως στα στρατόπεδα εξόντωσης όπως το Auschwitz-Birkenau.

Οι εικόνες της αδικαιολόγητης θηριωδίας που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων μας υπενθυμίζουν τη σημασία της διατήρησης των αξιών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος σε μεγάλο βαθμό εστιάζει στην ανάπτυξη ενός ευαισθητοποιημένου πολιτισμικού και ηθικού πλαισίου για τους μαθητές, προετοιμάζοντάς τους για τον ρόλο τους ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας.

Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει πολλαπλές σημασίες και στόχους. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 1. Ιστορική Συνείδηση: Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος βοηθά στη δημιουργία μιας ιστορικής συνείδησης μεταξύ των μαθητών, ενισχύοντας την κατανόηση του παρελθόντος. Οι μαθητές μαθαίνουν για τις επιπτώσεις του ρατσισμού, του μίσους και της αδικίας.
 2. Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ηθική: Η μελέτη του Ολοκαυτώματος επισημαίνει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ηθικής συμπεριφοράς. Οι μαθητές καλούνται να σκεφτούν και να αναρωτηθούν σχετικά με την ευθύνη του ατόμου έναντι της κοινωνίας.
 3. Στήριξη Πολυπολιτισμικού Διαλόγου: Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση και αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας, καθώς επισημαίνει τις συνέπειες του ρατσισμού και του μίσους.
 4. Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης: Η μελέτη του Ολοκαυτώματος προάγει την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, καθώς οι μαθητές πρέπει να αναλύσουν και να αξιολογήσουν πηγές, να συγκρίνουν διάφορες απόψεις και να σκέφτονται κριτικά για τις επιπτώσεις των πράξεων.
 5. Πρόληψη του Μίσους: Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος συμβάλλει στην πρόληψη του μίσους και της διακριτικής συμπεριφοράς, ευαισθητοποιώντας τους μαθητές σχετικά με τις συνέπειες των εχθρικών ιδεολογιών.

Το video «Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων» που εντάσσεται στην κατηγορία “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ”, σχεδιάστηκε ώστε να αποτελέσει αφορμή για παρέμβαση στο θέμα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως πχ. στη Γλώσσα, Εικαστικά, Γεωγραφία, ΙστορίαΚοινωνική και Πολιτική Αγωγή

Πιο συγκεκριμένα το video μπορεί ν’ αξιοποιηθεί:

 1. Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού με θέμα: τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα, καταπολέμηση του ρατσισμού
 2. Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών. Πχ. Γλώσσα, Γεωγραφία,Εικαστικά, Ιστορία, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή.
 3. Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων:Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη.

Υποθεματική: Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα, Ανθρώπινα Δικαιώματα

Λέξεις κλειδιά: πολιτειότητα, ανθρώπινα δικαιώματα & αξιοπρέπεια, αλληλοσεβασμός και σεβασμός στη διαφορετικότητα, αντιμετώπιση διακρίσεων, κοινωνική ευαισθησία, κοινωνική ευθύνη, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δημοκρατία

Οι Δραστηριότητες που ακολουθούν στα φύλλα εργασίας έχουν στόχο τα παιδιά:

 • Να κατανοήσουν τους ρόλους των ατόμων στις διάφορες ομάδες και θεσμούς και την αλληλεπίδραση ατόμου– ομάδας.
 • Να αποδέχονται την ετερότητα και να εκτιμούν την αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης.
 • Να αντιληφθούν ότι η πολυπολιτισμικότητα επηρεάζει την κοινωνία μας και ότι η αναγνώριση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν προϋπόθεση για την αρμονική συμβίωση.
 • Να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και την ενσυναίσθηση.
 • Να αναγνωρίσουν τις ιστορικές ευθύνες του ανθρώπου, τις ρίζες και τα αποτελέσματα του ρατσισμού και του φασισμού.

Μπορείτε να κατεβάσετε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας ΕΔΩ

Κάνετε εγγραφή στο Youtube κανάλι μας και πατήστε το “καμπανάκι” για να ειδοποιείστε για τα νέα μας βίντεο.

Name : Kelly Paulino

Designation : Math Teacher

Experience : 7 years

Email : hello@yourdomain

Pellentesque elit eget gravida cum. Sagittis vitae et leo duis ut diam. Ultricies integer quis auctor elit sed vulputate. Ut morbi tincidunt augue interdum. Fusce ut placerat orci nulla pellentesque dignissim enim sit amet. Nulla facilisi nullam vehicula ipsum a arcu cursus vitae. Dictumst vestibulum rhoncus est.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elitrem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do