Search
Close this search box.
Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα από διάφορες χώρες, προσθέτουν χρώμα και μοναδικότητα στον τρόπο που κάθε κοινότητα γιορτάζει τα Χριστούγεννα.

Χρήσιμο για εκπαιδευτικούς:

Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε συνδέσμους για πρόσβαση στα 

φύλλα εργασίας

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο αγαπημένες και εορταστικές περιόδους του έτους.

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με πλούσια έθιμα και παραδόσεις σε όλο τον κόσμο. Ανεξάρτητα από την πολιτιστική και θρησκευτική προέλευση, τα Χριστούγεννα, με τη γέννηση του Ιησού Χριστού, σηματοδοτούν τον εορτασμό της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ελπίδας.

Κάθε χώρα και περιοχή στον κόσμο έχει τη δική της, μοναδική προσέγγιση, με ποικιλία εθίμων που κατοχυρώνουν την πολιτιστική κληρονομιά, τις παραδόσεις και τις αξίες τους. Υπάρχουν πολλά ιδιαίτερα χριστουγεννιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο.

Στο βίντεο “Έθιμα Χριστουγέννων απ όλο τον κόσμο” παρουσιάζονται διάφοροι χριστουγεννιάτικοι τρόποι εορτασμού με έθιμα και παραδόσεις. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι έχει καθιερωθεί η γιορτή των Χριστουγέννων ακόμη και σε χώρες που δεν έχουν χριστιανική θρησκεία.

Η διδασκαλία των χριστουγεννιάτικων εθίμων από διάφορα μέρη του κόσμου σε παιδιά αποτελεί σημαντική εμπειρία που ενισχύει την πολιτισμική κατανόηση και προωθεί την ανοικτότητα προς διαφορετικές παραδόσεις.

Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία των πολιτισμών και είναι μια ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά για τις διάφορες παραδόσεις, τα έθιμα και τις ιστορίες που συνδέονται με αυτές. Η κατανόηση των διαφορετικών τρόπων που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα παγκοσμίως διευρύνει τον πνευματικό τους ορίζοντα και ενισχύει την ανοχή και τον σεβασμό προς τις διαφορετικές πολιτιστικές πρακτικές.

Επιπλέον, η διδασκαλία των χριστουγεννιάτικων εθίμων παρέχει στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και αξίες, όπως η αλληλεγγύη και η συμπόνια.

Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα είναι συχνά συνδεδεμένα με την ιδέα της κοινότητας και της κοινωνικής συνοχής. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την προετοιμασία των διακοσμητικών, των γευμάτων και των γιορτινών εκδηλώσεων ενισχύουν τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την εκτίμηση των κοινών προσπαθειών. Έτσι, η εκμάθηση αυτών των παραδόσεων συνεισφέρει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών, διδάσκοντας τους τη σημασία της ποικιλομορφίας, της συνεργασίας και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Το video «Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ όλο τον κόσμο» που εντάσσεται στην κατηγορία “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ”.

Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως πχ. στη Γλώσσα,Μαθηματικά, Εικαστικά, Γεωγραφία, Μελέτη ΠεριβάλλοντοςΚοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Μουσική

Πιο συγκεκριμένα το video μπορεί ν’ αξιοποιηθεί:

  1. Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού με θέμα τη διαφορετικότητα, έθιμα και παραδόσεις
  2. Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών. Πχ. Γλώσσα, Μαθηματικά, Γεωγραφία,ΕικαστικάΜουσική, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή.
  3. Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: ΘΕΜΑΤΙΚΗ 3:Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη.

Υπο-θεματική 3.3. Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα

Επιμέρους υπο-θεματικές: Αλληλοσεβασμός και σεβασμός της διαφορετικότητας, συνεργασία, κοινωνική ευαισθησία, κοινωνική δημοκρατική παιδεία και παράδοση.

Η διδασκαλία των Χριστουγεννιάτικων εθίμων από όλο τον κόσμο μπορεί να καθοριστεί με βάση συγκεκριμένους διδακτικούς στόχους που στοχεύουν στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση των μαθητών.

1.Πολιτισμική Κατανόηση:

Κατανόηση της πολυμορφίας των παγκόσμιων πολιτιστικών εκφράσεων των Χριστουγεννιάτικων εθίμων.

Αναγνώριση των ιστορικών, θρησκευτικών και κοινωνικών πτυχών που επηρεάζουν τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις.

2. Γλωσσική Ανάπτυξη:

Χρήση νέων λέξεων, φράσεων και όρων που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα και τις αντίστοιχες παραδόσεις.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων στην αφήγηση και τον περιγραφικό λόγο κατά την περιγραφή των χριστουγεννιάτικων έθιμων.

3. Κοινωνική Ευαισθητοποίηση:

Κατανόηση της σημασίας της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης που εκφράζονται μέσα από τα Χριστούγεννα.

Ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης για τις διαφορετικές κοινωνικές και πολιτιστικές πραγματικότητες.

4. Διαπολιτισμική Κοινωνική Διάδραση:

Προώθηση της διαπολιτισμικής κοινωνικής διάδρασης μέσα από συνεργατικές δραστηριότητες και ανταλλαγή απόψεων για τα Χριστούγεννα.

5. Καλλιτεχνική Έκφραση:

Ανάπτυξη δεξιοτήτων καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από τη δημιουργία χριστουγεννιάτικων και κατασκευών.

6. Ψυχική ενδυνάμωση

Η διδασκαλία των χριστουγεννιάτικων εθίμων δίνει την ευκαιρία δημιουργίας ατμόσφαιρας υποστήριξης, αποδοχής και αγάπης. Σ’ αυτό το πλαίσιο τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν, να μοιραστούν και να δημιουργήσουν σχέσεις οικειότητας και αγάπης.

Παράλληλα να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους με το πρότυπο του Χριστού και το μήνυμά του στην ανθρωπότητα.

Οι παραπάνω στόχοι επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού πλαισίου που προωθεί την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των μαθητών, ενώ παράλληλα ενισχύει την κατανόηση και τον σεβασμό προς τις πολιτιστικές διαφορές.

Μπορείτε να κατεβάσετε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας ΕΔΩ

Κάνετε εγγραφή στο Youtube κανάλι μας και πατήστε το “καμπανάκι” για να ειδοποιείστε για τα νέα μας βίντεο.

Name : Kelly Paulino

Designation : Math Teacher

Experience : 7 years

Email : hello@yourdomain

Pellentesque elit eget gravida cum. Sagittis vitae et leo duis ut diam. Ultricies integer quis auctor elit sed vulputate. Ut morbi tincidunt augue interdum. Fusce ut placerat orci nulla pellentesque dignissim enim sit amet. Nulla facilisi nullam vehicula ipsum a arcu cursus vitae. Dictumst vestibulum rhoncus est.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elitrem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do