Με λίγα λόγια
Αναμφισβήτητα αναγνωρίζεις το γεγονός ότι ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ήταν φημισμένος μουσικός, ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες κλασικής μουσικής!Μπορεί να έχεις ακούσει την 9η Συμφωνία του, της οποίας το πρωτότυπο χειρόγραφο, περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Εκείνο που μπορεί να μην γνωρίζεις είναι ότι ήταν μια συναρπαστική προσωπικότητα, που αν και η ζωή του είχε μεγάλες δυσκολίες, κατάφερε να νικήσει τα εμπόδια και να μεγαλουργήσει!
Το θλιμμένο παιδί που έγινε ένας μεγαλειώδης δημιουργός! Στο video ο γνωστός μουσικός εμφανίζει την πλευρά του κακοποιημένου από τον πατέρα του, λεκτικά και σωματικά, παιδιού. Στη συνέχεια του κωφού ενήλικα που καταφέρνει, με τη βοήθεια της μουσικής και τη θέληση της προσωπικότητάς του να ξεπεράσει τις δυσκολίες του και να εξελιχθεί σε παγκόσμια μουσική μεγαλοφυία.
Αυτόν τον διαφορετικό Μπετόβεν θα συναντήσουμε σ’ αυτό το βίντεο!
Και πού ξέρεις; Μπορεί εκεί, στη δική του ζωή του, να βρεις κάποιο κομμάτι της δικής σου!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO
Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο με θέμα τη ζωή το έργο και την προσφορά του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν είναι ενδεικτικές και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών. Καθώς κάθε τάξη έχει τις ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική, οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ανάλογα.
Βασικός σκοπός των δραστηριοτήτων είναι η επαφή των μαθητών/τριών με το έργο του Μπετόβεν, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ως θεμελιώδες ανθρώπινο αγαθό. Παράλληλα επιδιώκεται η διασύνδεση των μαθητών/ριών στην κοινότητα της τάξης και η αποδοχή της διαφορετικότητας των ατόμων. Επιδιώκεται η ενίσχυση και ενδυνάμωση των μαθητών και μαθητριών μέσω της ταύτισης με το δυναμικό πρότυπο του πρωταγωνιστή που αντιμετωπίζει τα προβλήματά του με τη βοήθεια της μουσικής. Η παρέμβαση, ελπίζουμε να βοηθήσει τα παιδιά να ενισχύσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους ικανότητες, αναπτύσσοντας δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η κοινωνική ευαισθητοποίηση, ο εθελοντισμός, η αυτοδιαχείριση και η υπεύθυνη λήψη αποφάσεων.
Το video μπορεί ν αξιοποιηθεί:
1. Ως αυτόνομο υλικό-αφιέρωμα με αφορμή τα γενέθλια του Μπετόβεν, 16 Δεκεμβρίου
2. Ως μέρος διαθεματικών projects, Δημοτικού και Γυμνασίου, για τη μουσική παιδεία, την ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας και ευαλωτότητας .
3. Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών Πχ. Μουσική, Μαθηματικά, Γλώσσα
4. Στις θεματικές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων
Α.ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΕΥ ΖΗΝ, Υποθεματική:
ΥΓΕΙΑ: Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία
Λέξεις κλειδιά: αυτομέριμνα και ψυχική υγεία, ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας και ευαλωτότητας.
Μπορεί να αξιοποιηθεί το video του Μπετόβεν στον τομέα ψυχική και συναισθηματική υγεία και στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας, μέσω του θετικού παραδείγματος της υπερνίκησης των σωματικών και ψυχικών δυσκολιών του πρωταγωνιστή και της δημιουργίας συνθηκών ταύτισης.
2.ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περιλαμβάνονται προγράμματα στους παρακάτω τομείς:
Παγκόσμια Πολιτιστική κληρονομιά
Λέξεις κλειδιά: παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά
Η γνωριμία και αναγνώριση του έργου του μεγάλου συνθέτη κλασσικής μουσικής αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα καθώς το έργο του εντάσσεται στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά
3. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ
Ανθρώπινα δικαιώματα
Εθελοντισμός διαμεσολάβηση
Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα
Λέξεις κλειδιά: εθελοντισμός, πολιτειότητα, ανθρώπινα δικαιώματα & αξιοπρέπεια, κοινωνική ευαισθησία, κοινωνική ευθύνη
Η ανάδειξη της κακοποίησης, με σημερινά δεδομένα, του μικρού Λούντβιχ χρησιμοποιείται ως αφορμή για την ενασχόληση με το ακανθώδες θέμα της κακοποίησης παιδιού. Επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος του κοινωνικού περίγυρου στην αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς και η ύπαρξη υποστηρικτικών δομών. Δίνεται μια ευκαιρία ανοίγματος διαύλου επικοινωνίας συμμαθητών/τριών αλλά και εκπαιδευτικών, σε πιθανό πρόβλημα του παιδιού στην οικογενειακή σχέση.
Σε ποιες τάξεις μπορούν ν’ αξιοποιηθούν:
Στο Δημοτικό: Β΄, Γ΄, Δ΄Ε ΄και Στ΄τάξη
Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας: ΕΔΩ